‘Ik wilde altijd al ondernemen’

Cindy
Huidtherapeut

Mijn interesse in huidtherapie begon al vroeg. Mijn zus ging voor haar acne naar een huidtherapeut en van kleins af aan ging ik mee naar de afspraken. Mensen helpen met hun huidproblemen sprak me aan. Later schreef ik me in voor de opleiding Huidtherapie in Utrecht; er was een loting en gelukkig werd ik ingeloot. Na mijn studie werkte ik in verschillende praktijken. Ik wilde altijd ondernemen; het leek me leuk om zelf dingen te plannen en alles te regelen. Dus -net voor corona- ben ik voor mezelf begonnen in Hilversum. Ik begon alleen en inmiddels zijn we uitgegroeid naar een praktijk met zeven huidtherapeuten.

Behandelen en adviseren mensen met huidproblemen

De huidtherapeut is er voor mensen met huidaandoeningen. We adviseren over het voorkomen van huidproblemen, het leren omgaan ermee en we behandelen huidproblemen. Dit zijn bijvoorbeeld littekens, acne, eczeem, rosacea en oedeem. Daarnaast behandelen we wonden en brandwondenlittekens. Wat ik het meest zie is mensen met acne, zowel jonge als oudere mensen. Daarnaast pigmentvlekken, overbeharing in het gezicht en mensen die wat willen doen aan huidveroudering zoals fijne lijntjes in het gezicht.

Ik vind het leuk om mensen te kunnen helpen bij huidproblemen

Mijn ambitie ligt bij zowel bij medische als cosmetische indicaties. Ik vind het leuk om mensen te kunnen helpen bij huidproblemen, waar zij zichzelf aan storen. Door me vooral te richten op acne, pigment, anti-aging en grove poriën kan ik hier alle aandacht aan geven. Dat draagt bij aan de kwaliteit van de behandelingen en het resultaat.

Image
KP_huid_paramedicus

Het versterken van de mentale kant van mensen

Mijn werk geeft iedere dag weer mooie uitdagingen. Soms voelen mensen zich onzeker en schamen ze zich voor hun huidproblemen. Bij acne gaat iemand dan bijvoorbeeld niet zonder make up naar buiten. Je wilt dan ook hun mentale kant sterker maken; ze zich zekerder laten voelen, ook tijdens de behandelingen. Meestal lukt dat ook, omdat ze bij iedere behandeling verbetering zien. Bijvoorbeeld minder puistjes of roodheid bij acne. Dat is heel mooi om te zien.

Hiermee kunnen we de veiligheid en kwaliteit van de huidtherapeutische zorg waarborgen

Ik vind het belangrijk om geregistreerd te zijn bij Kwaliteitsregister Paramedici. Iedereen kan in het register zien dat je als paramedicus je beroep mag uitoefenen en je deskundigheid op peil houdt, met bij- en nascholingen en andere activiteiten. Hiermee kunnen we de veiligheid en kwaliteit van de huidtherapeutische zorg waarborgen.  

De kwaliteitscriteria als leidraad voor de activiteiten

Ik vind de meeste onderdelen van herregistreren heel erg duidelijk, met collega’s hebben we het vaak over KP. We overleggen vaak in het team en bespreken dan welke scholingen we doen en hoe ver we zijn met onze punten. Daarnaast doen we vaak geaccrediteerde scholingen uit de agenda van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Als ik aan mijn kwaliteitsregistratie ga werken, gebruik ik altijd de kwaliteitscriteria als leidraad voor de activiteiten. Ik print de i-pdf altijd voor mezelf uit, dat vind ik enorm handig om altijd te kunnen inzien.

Als je praktijkgericht bent, zit je helemaal goed bij huidtherapie

Een handige tip voor als je huidtherapie wilt gaan studeren; zorg voor een vakkenpakket met scheikunde en biologie. Dat komt in de eerste jaar veel aan bod in de bachelor Huidtherapie. De opleiding is naast dat het veel theorie is, ook heel praktijkgericht. Je doet veel ervaring op tijdens stages. Als dat bij je past zit je helemaal goed bij huidtherapie.