'Mijn nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ik mezelf blijf ontwikkelen'

Annemieke
Huidtherapeut

Op mijn twintigste, na de havo, ben ik gestart met de opleiding Huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht. Vier jaar lang heb ik daar kennis opgedaan om mensen met een huidaandoening te mogen helpen. Mijn eerste cliënten zullen mij waarschijnlijk omschrijven als nieuwsgierig, in de positiefste zin van het woord. In mijn eerste tijd als huidtherapeut kwam ik er namelijk achter dat je tijdens je opleiding een brede basis aangeboden krijgt, maar je in de praktijk, tijdens je loopbaan, continue bijleert. En die nieuwsgierigheid is gebleven, want geen twee cliënten zijn gelijk, ondanks dat ze dezelfde aandoening hebben. Dit heeft invloed op de zorg en behandeling die je geeft.

Blijven zoeken naar de beste zorg

Ook zag ik steeds meer mensen die kwamen met een specifieke hulpvraag, maar bij wie ik ook een hele droge huid zag en hoorde dat ze veel jeuk hadden. Het ging me toen opvallen hoeveel van deze mensen ook eczeemplekken hadden. Bij het doorvragen hierover vertelden ze dat ze er zeker last van hadden, maar de hoop inmiddels hadden opgegeven dat er nog iets aan te verbeteren was. Daar kon ik me, nieuwsgierig als ik ben, echt niet bij neerleggen. Ik ben toen de, door ADAP geaccrediteerde, post-hbo opleiding eczeemzorg voor huidtherapeuten gaan volgen via de NVH Academie. Ik vind het fantastisch om te ervaren wat we als huidtherapeut kunnen betekenen voor deze grote cliëntengroep. Door de onbekendheid stonden de cliënten niet meteen in de rij. Hierdoor ontwikkelde zich een volgende nieuwsgierigheid: hoe implementeer ik de eczeemzorg dan daadwerkelijk in mijn praktijk? Hoe zorg ik voor bekendheid? Ik ben scholingen gaan volgen die me hielpen bij mijn ontwikkeling op dat gebied. Maar ook mijn IPO heb ik hierop gericht. Het proces van IPO voelt heel schools aan, maar het helpt mij te reflecteren, met als gevolg dat ik beter mijn koers kan bepalen en houden.

Zelfmanagement is heel belangrijk, maar moet wel aansluiten op de persoon

Ik vind het mooi om opgeleid te zijn tot paramedicus met de richting huid. Als paramedicus ben je dichtbij de cliënt en heb (of maak) je tijd voor het verhaal achter de aandoening. Een aandoening staat niet alleen, er is altijd sprake van een brede context. Als paramedicus ben je geen winkel waar je een behandeling verkoopt. Je levert maatwerk, je bent eigenlijk altijd bezig met het luisteren en filteren waar de specifieke behoefte ligt en welke tools je cliënt heeft  om wat jij aanreikt ook te kunnen gebruiken. Zelfmanagement is heel belangrijk, maar moet wel aansluiten op de persoon en diens omgeving. Ik geef altijd veel aandacht aan educatie, want als je begrijpt hoe bepaalde processen werken in de huid, begrijp je beter waarom je bepaalde dingen moet doen of laten. Dat verhoogt de therapietrouwheid en daarmee ook het resultaat. Een therapeutisch elastische kous bijvoorbeeld, die is in de zomer heel erg warm en de cliënt gaat hem echt niet dragen omdat ik zeg dat het moet. Daar is uitleg voor nodig, begrip en het maken van afwegingen voor de individuele cliënt.

Samen bereik je meer

Ik heb in de eerste jaren van mijn carrière op wel zes verschillende locaties gewerkt met mijn praktijk. Overal waren fysiotherapeuten met verschillende specialisaties, ergotherapeuten, diëtisten, huisartsen en andere disciplines. Hierdoor heb ik veel kennis opgedaan over het werkgebied van andere disciplines. Dit helpt mij enorm bij het opstellen van een behandelplan, wat de zorg voor mijn cliënten ten goede komt.

Ik vind het bewaken van kwaliteit heel erg belangrijk

Ik vind het bewaken van kwaliteit heel erg belangrijk. Door kwaliteitsregistratie ben je hier bewust mee bezig. Het houdt mezelf scherp en ik wil er ook vanuit kunnen gaan dat de huidtherapeuten om mij heen dezelfde kwaliteit zullen leveren. Ik wil bijvoorbeeld niet over dertig jaar tegen een stagiaire zeggen “Zo doe ik het altijd en zo werkt het gewoon”. Ik zal er altijd naar streven te kunnen onderbouwen waarom ik een keuze maak.

Het is in mijn ogen ook heel belangrijk dat de instantie die aan kwaliteitsbewaking doet ook van kwaliteit is, zodat we als huidtherapeut ervanuit mogen gaan dat de scholingen die geaccrediteerd zijn ook aansluiten op ons beroepsprofiel. Zo zijn er vanuit het werkveld vakinhoudelijke beoordelaars voor KP, op die manier houden we elkaar scherp.

Kennis doe ik op en geef ik door

Ik ben nu acht jaar huidtherapeut en mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid nemen alleen maar toe.

Al sinds mijn opleiding ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, de NVH. Sindsdien onderneem ik allerlei activiteiten om mijn vak op de kaart te zetten en om mijzelf te blijven uitdagen voor ontwikkeling. Zo stond ik tijdens de opleiding vaak op beurzen om zonadvies te geven aan mensen. Momenteel ben ik vrijwilliger bij het WCS Kenniscentrum Wondzorg. Hier help ik mee met het organiseren van het jaarlijkse wondcongres en geef scholingen. Daarnaast verzorg ik de praktijkdagen voor de post-hbo opleiding eczeembegeleiding voor huidtherapeuten.