Veelgestelde vragen KP plusregeling

Vanaf wanneer geldt de KP plusregeling?

De KP plusregeling gaat in op 1 januari 2025. De regeling treedt dan direct in werking en is niet gekoppeld aan een bepaalde set kwaliteitscriteria.

Voor wie is de KP plusregeling?

Paramedici die twee of meer aaneengesloten registratieperioden kwaliteitsgeregistreerd zijn vallen automatisch onder de KP plusregeling.

Waarom wordt de KP plusregeling ingevoerd?

We vinden het belangrijk dat alle paramedici zich kunnen herregistreren. Met de plusregeling bieden we meer flexibiliteit aan paramedici die al langer kwaliteitsgeregistreerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan paramedici met een druk gezinsleven, paramedici die ook mantelzorger zijn, paramedici die op latere leeftijd een masteropleiding willen volgen en ervaren paramedici die minder passende geaccrediteerde deskundigheidsbevorderende bij- en nascholing kunnen vinden.

Wat zijn de voordelen van de KP plusregeling?

Met de KP plusregeling krijgen paramedici die al langere tijd kwaliteitsgeregistreerd zijn meer flexibiliteit op het gebied van deskundigheidsbevordering. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om in een periode meer dan 160 punten te behalen voor deskundigheidsbevorderende activiteiten, waardoor ze in de volgende periode wat minder punten hoeven te behalen. Dat maakt het plannen van bij- en nascholing makkelijker.

Daarnaast is het aantal punten dat geaccrediteerd moet zijn vanaf KP++ lager. Het aanbod aan passende, geaccrediteerde activiteiten voor oudere, ervaren paramedici is niet altijd toereikend. Het totale aantal benodigde punten blijft gelijk.

Hoe kan ik deelnemen aan de KP plusregeling?

Daar hoef je zelf niets voor te doen. Vanaf je tweede aaneengesloten registratieperiode val je automatisch onder de KP plusregeling.

Ik maak gebruik van een uitstelregeling, heeft dit invloed op de plusregeling?

Als er een gat tussen registratieperioden zit, val je onder de categorie KP+. Wanneer je succesvol gebruikmaakt van een reguliere uitstelregeling geldt dit niet, dan blijven de registratieperioden aaneengesloten.

Krijg ik een aangepaste KP-sticker als ik deelneem aan de KP plusregeling?

Nee, er komt geen aangepaste sticker. De categorieën in de plusregeling zijn alleen voor intern gebruik bij KP. Een categorie in de plusregeling zegt niets over je bekwaamheid of kwaliteit als paramedicus. De kwaliteitsregistratie zelf is doorslaggevend.

Worden de categorieën in de KP plusregeling openbaar?

Nee, de categorieën zijn alleen voor intern gebruik bij KP. Ze worden dan ook niet gecommuniceerd naar derden, zoals Vektis, zorgverzekeraars of vergelijkbare partijen.

 

Mag je ook gebruik maken van de KP plusregeling als je vervroegd herregistratie aanvraagt?

Om te bepalen in welke KP plusregeling je valt, wordt gekeken naar het aantal aaneengesloten herregistratieperioden. Het is mogelijk om vervroegd herregistratie aan te vragen vanaf drie jaar. Voor de KP plusregeling maakt het niet uit hoe lang je herregistratieperioden zijn geweest. Je kunt dus gebruikmaken van de KP plusregeling, ook als je vervroegd herregistratie hebt aangevraagd.

Ik heb zes aangesloten perioden, dus mag ik tien overschotpunten meenemen naar mijn volgende periode. Onder welke categorie vallen deze punten (bij- en nascholing of overige deskundigheidsbevorderende activiteiten)?

Bij het meenemen van punten wordt gekeken naar de categorieën uit de periode waaruit de punten afkomstig zijn. Bijvoorbeeld: als je tien punten meeneemt uit een periode waarin 30% van je punten afkomstig was uit bij- en nascholing en 70% uit overige deskundigheidsbevorderende activiteiten, dan wordt diezelfde verhouding toegepast. In dit geval worden drie punten bijgeschreven bij ‘Bij- en nascholing’ en zeven punten bij ‘Overige deskundigheidsbevorderende activiteiten’.