Wat zijn Vragenlijsten Feedback?

Vragenlijsten Feedback zijn kant-en-klare vragenlijsten die worden gebruikt als input voor IPO fase 1. Je vindt het instrument in het digitaal portfolio via de knop ‘Vragenlijsten Feedback’.

Het doel van dit instrument is feedback krijgen op de paramedische competenties. Hiervoor nodig je collega’s, verwijzers en cliënten uit via hun e-mailadres om een kant-en-klare digitale vragenlijst in te vullen. De deelnemers ontvangen per e-mail een bericht met een link naar de vragenlijst in PE-online.

Image
KP_IPO_competenties

Zelf vul je ook de vragenlijst in zodat het mogelijk wordt om je eigen beeld te vergelijken met dat van de respondenten. De antwoorden worden anoniem verwerkt in een rapport. Het rapport wordt automatisch aangemaakt nadat alle personen de vragenlijst hebben ingevuld. Met de feedback uit dit rapport maak je een analyse en het reflectieverslag. 

Kant-en-klare vragenlijsten

De vragenlijsten zijn kant-en-klaar en worden digitaal ingevuld. Je hoeft dus geen vragen te bedenken. Op verschillende stellingen kunnen jouw collega’s/verwijzers/cliënten aangeven in hoeverre ze ergens mee eens of mee oneens zijn. De vragenlijsten bevatten ook een open vraag, waarbij deelnemers eventueel nog een toelichting kunnen geven. Bekijk de vragenlijsten.

Je vraagt feedback aan collega’s (minimaal 3), andere beroepsbeoefenaren (minimaal 3), verwijzers (minimaal 3) of cliënten (minimaal 10). 

Bijvoorbeeld:

  • Minimaal 3 collega’s en/of andere beroepsbeoefenaren en/of verwijzers. (Bijvoorbeeld 1 collega en 2 verwijzers.)
  • Wanneer je (ook) feedback wil vragen aan cliënten: Minimaal 10 cliënten waarmee je afgelopen jaar contact hebt gehad
  • Méér feedback vragen mag altijd, bijvoorbeeld aan 3 collega’s en 2 verwijzers

Je vult deze vragenlijst ook zelf in. Daarna reflecteer je op de feedback door onder andere te beschrijven wat opvalt, wat je herkent en waar je aan zou willen werken.

Je kunt kiezen uit een grote IPO-vragenlijst of een middelgrote (verkorte) IPO-vragenlijst:

  1. Grote IPO-vragenlijst

Deze vragenlijst gebruik je als je geen idee hebt waar jouw ontwikkelbehoeften ongeveer liggen. Om een beeld te krijgen gebruik je de lijst met rond de 60 vragen. Je gooit een groot net uit om zo breed mogelijk te kunnen kijken en uitvragen. Het voordeel van deze lijst is dat je blinde vlekken voorkomt: de vragen gaan over elk van de zeven competenties.

  1. Middelgrote (verkorte) IPO-vragenlijst

Deze vragenlijst gebruik je als je al helder hebt op welke competenties je je wilt richten als het gaat om jouw professionele ontwikkeling. Het persoonlijk overzicht met competenties in het digitaal portfolio geeft je een idee. De circa 30 vragen zijn gericht op het paramedisch handelen en twee andere competenties. Dus in totaal drie van de zeven competenties. Je gooit als het ware een klein net uit omdat je gericht wilt vangen.

Feedback: wie vraag je wat?

Het bevragen van meerdere groepen en/of meer personen per groep levert je uiteraard meer feedback op, waarmee je beter je eigen handelen kan analyseren. Elke groep kan op andere vlakken feedback geven. Collega’s kunnen bijvoorbeeld feedback geven op andere competenties waar cliënten geen zicht op hebben en met name op het paramedisch handelen is de feedback die cliënten kunnen geven beperkt. De vragenlijst voor collega’s is uitgebreider. 

Gebruik van Vragenlijsten Feedback

1. Klik in het digitaal portfolio op de knop ‘Vragenlijsten Feedback’.

2. Klik in het overzicht op de knop ‘Nieuw’ om een nieuwe vragenlijst te starten.

Image
KP_peonline_nieuw-MSF

3. Selecteer een vragenlijst.

Image
KP_peonline_selecteer-vragenlijst-ipo

4. Klik op 'Volgende'.

5. Geef een periode op.

6. Geef een startdatum op. Dit is de datum waarop het onderzoek start en de vragenlijst kan worden ingevuld door een persoon.

7. Geef een einddatum op. Hierna kunnen er geen vragenlijsten meer worden ingevuld. We raden je aan om de vragenlijsten binnen 4 weken te laten invullen, zodat de momenten van feedback niet te ver uit elkaar liggen en je een goede momentopname krijgt.

8. Maak eventueel een toelichting aan.
Bijvoorbeeld: W
at is het doel van de vragenlijst, binnen welke termijn wil je dat de vragenlijst wordt ingevuld, over wie vullen ze een vragenlijst in, hoe werkt de vragenlijst, dat gegevens anoniem worden verwerkt, refereer naar een eventuele mondelinge uitnodiging die je hebt gedaan, etc. Sluit af met je naam.Afbeelding verwijderd.

9. Klik op ‘Volgende’ en start met het beginnen van toevoegen van personen die de vragenlijst gaan invullen.

10. Klik bij Selecteer personen op de knop ‘Toevoegen personen’ om personen uit te nodigen voor het invullen van de MultiSource Feedback-vragenlijst. Klik op ‘Volgende’.

Image
KP_peonline_toevoegen personen

11. Voeg één voor één alle personen toe.
Je kunt kiezen uit collega’s, verwijzers en cliënten. Vul de gegevens in. Je kunt individueel ook nog een aanvullend persoonlijk bericht schrijven. 
Voor een volledig beeld is het aan te raden om meerdere groepen uit te nodigen om de lijst in te vullen. Minimaal 1 groep is verplicht. Je vraagt minimaal 3 collega’s en/of verwijzers en/of minimaal 10 patiënten. Door meerdere groepen mee te nemen in het onderzoek, verhoog je de effectiviteit van het instrument. Met name op de competentie paramedisch handelen kunnen cliënten je minder inhoudelijk feedback geven. 

Image
KP_peonline_toevoegen_persoon_ipo

12. Klik op 'Volgende' als het minimum aantal deelnemers is toegevoegd.

13. Controleer en bevestig door op 'Verstuur' te klikken.

Image
KP_peonline_verstuur_ipo_vragenlijst

14. Alle deelnemers ontvangen een e-mail met een uitnodiging om in PE-online de vragenlijst in te vullen. In deze mail komt de tekst te staan die je bij stap 8 hebt opgegeven.

15. Het is mogelijk om herinneringen te versturen. 

16. Klik op Sluiten.

<<< in de tussentijd wordt de feedback verzameld, zodra alles binnen is neem je de volgende stappen >>>

17. Klik op de datum of titel van de aangemaakte lijst.

18. Nadat alle deelnemers de vragenlijst hebben ingevuld, kun je de enquête en het ‘rapport’ openen. Hierin worden je eigen antwoorden gespiegeld aan de gemiddelde scores van de deelnemers. Dit is de basis voor je analyse en reflectie. Klik op de knop 'Feedback rapport’

Image
KP_peonline_feedbackrapport

Vergeet niet zelf ook de enquête in te vullen!